Naturopatija je eden najstarejših načinov zdravljenja, saj njeni začetki segajo že v antično Grčijo. Naturopatija pristopa k zdravju holistično in temelji na posameznikovi lastni moči zdravljenja. Naloga naturopata je, da klientu pomaga razumeti njegove težave in poiskati njihov vzrok, kar posledično lahko privede do izboljšanja stanja in počutja. Naturopat nima moči, da bi lahko kogarkoli pozdravil; lahko samo pomaga pri razumevanju težav in ponovnem vzpostavljanju ravnovesja v telesu ter ustvarja pogoje, da lahko vitalna sila posameznika uravnovesi njegov sistem.

Področje naturopatskih obravnav in naturopatskega svetovanja je zelo široko. Obravnavamo tako telesne, kot tudi psihične ali značajske težave, ki ovirajo posameznika na njegovi življenjski poti.

V holistični naturopatiji se uporablja številne metode in tehnike, vsem pa je skupno, da so neinvazivne in nimajo stranskih učinkov. Namenjene so izboljšanju pretoka življenjske sile posameznika in podpori telesa, da sproži proces samozdravljenja in znova vzpostavi naravne regulacijske mehanizme, ki telo ohranjajo v ravnotežju.

Danes je naturopatija najbolj razširjena in sprejeta v Kanadi in ZDA. V Evropi jo poznamo od druge polovice 19. stoletja in postaja čedalje bolj uveljavljena, predvsem v Švici, Franciji Italiji in Nemčiji.

NATUROPATSKA OBRAVNAVA

Naturopati nudimo podporo in pomoč pri raznih stanjih, kot so na primer:

 • težave prebavnega sistema,
 • težave gibalnega aparata,
 • težave urogenitalnega trakta,
 • bolečine – razne, znanega ali neznanega izvora,
 • alergije in intolerance,
 • težave s kožo,
 • uravnavanje telesne teže,
 • glavoboli, migrene,
 • nespečnost,
 • pomanjkanje energije, kronična utrujenost, izgorelost,
 • tesnoba in strahovi.

 

Za obravnavo oseb  z diagnosticiranimi psihiatričnimi motnjami ali odvisnostmi nismo usposobljeni.

 

 

Med prvim srečanjem, ki traja eno ur, po potrebi pa se lahko tudi malo podaljša, opravimo s klientom obsežen uvodni pogovor in izvedemo testiranje z bioresonančno napravo BICOM. S posebnim nebolečim testnim postopkom ugotavljamo, ali je v organizmu  prisotna netoleranca na določene snovi, ali so določeni organi oslabljeni in ali imajo strupene snovi negativen vpliv na telo. Med pogovorom in testiranjem pridobimo vrsto pomembnih podatkov. Na osnovi anamneze se odločimo za ustrezen individualno prilagojen terapevtski načrt.

Nadaljnje obravnave trajajo približno eno uro, izvajajo pa se v eno- ali dvotedenskih razmikih. Kako pogoste bodo obravnave in koliko jih bo potrebnih, pa je odvisno številnih dejavnikov: vrsta težav (akutne ali kronične), odzivnost organizma, pravilna izbira metod in tehnik ter klientova pripravljenost na sodelovanje v procesu ponovnega vzpostavljanja ravnotežja na telesni in duševni ravni. Pomembno je, da se zavedamo, da se spremembe ne morejo zgoditi čez noč. Pri težavah, ki so v organizmu zaradi različnih vzrokov obstajale več let, je potreben daljši čas, da se telo razbremeni, razstrupi in se sistem lahko obnovi in ponovno uravnoteži.


Kaj lahko storite sami, da podprete terapijo?

 • Predlagamo, da v času obiskovanja terapij ne jeste svinjskega mesa, saj le-to obremenjuje vaš limfni sistem.
 • Jejte čim manj sladkarij. Sladkor škoduje črevesnim bakterijam in podpira s črevesjem povezane bolezni.
 • V času terapije pijte veliko navadne, nemineralne vode, 1,5 do 2 litra na dan! Le z minerali revna voda lahko veže nase škodljive snovi, ki se sproščajo med terapijo. Zato je navadna voda idealna pijača za razstrupljanje.
 • Vsaj 6 ur pred in po terapiji se morate odreči kavi in alkoholu.

 

Preobilna hrana, pretirano uživanje alkohola, kave in črnega čaja, konzerviranih, obdelanih in rafiniranih živil lahko vpliva na sposobnost absorpcije in asimilacije hranilnih snovi.  Hranilne snovi pa so nujno potrebne za proizvodnjo energije in sintezo strukturnih elementov, potrebnih za rast in ohranjanje organizma. Številne zdravstvene težave so posledica slabih prehranjevalnih navad. Pravilno izbrana prehrana lahko vpliva na posamezne organe in organske sisteme in razreši tako akutne kot kronične in degenerativne patologije.

 

Vse informacije in opisi so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjeni kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč ali zdravniško diagnozo, saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

NATUROPATSKE METODE

Naturopatija pristopa k zdravju holistično in temelji na posameznikovi lastni sposobnosti samozdravljenja. To prirojeno sposobnost si prizadevamo podpreti z uporabo metod in prehranskih dopolnil, ki so v sozvočju z naravo. Osredotočamo se na odkrivanje vzrokov težav, obenem pa tudi blažimo simptome.

Naturopatske metode in tehnike nimajo stranskih učinkov, lahko pa se, predvsem po začetnih obravnavah, pojavi kratkotrajno poslabšanje simptomov, utrujenost, občutki toplote ali mraza ter rahle vrtoglavice; vse to so le odzivi na terapijo in večinoma hitro izzvenijo.

To ne predstavlja nobene nevarnosti, je samo znak, da je bila izbira metod pravilna in da se organizem odziva na informacije, ki so sprožile premik iz utečenih škodljivih vzorcev.

Pri obravnavah uporabljamo različne metode, kot so

 • bioresonančna metoda,
 • kraniosakralna obravnava,
 • fitoterapija(zeliščarstvo),
 • floriterapija,
 • prehransko svetovanje in
 • svetovanje glede primernega življenjskega sloga.
PREDSTAVITEV METOD:

BICOM© BIORESONANČNA TERAPIJA

Bioresonančna terapija temelji na spoznanjih biofizike in kvantne mehanike, v skladu s katerimi je energija osnova vsega, materija pa je le zgoščena energija. Upošteva pa tudi predpostavko, da fizioloških aktivnosti telesa ne vodijo in uravnavajo zgolj kemični procesi, ampak v veliki meri tudi elektromagnetni impulzi.

Vsaka snov, tako tudi vsaka celica, tkivo, organ oddajajo energijo, ki ima točno določeno specifično valovno dolžino ali frekvenco z lastnimi značilnostmi (frekvenčni vzorec). Telesne celice lahko sprejemajo in oddajajo elektromagnetna nihanja. Ko celica sprejme natančno takšno elektromagnetno nihanje, kot ga potrebuje, nastane resonanca.

Klientova lastna nihanja oz. frekvence lahko posnamemo s površine telesa. Ta nihanja potujejo preko kabla v terapevtski aparat. Bioresonančna naprava s pomočjo moderne elektronike klientova lastna nihanja spremeni v terapevtska nihanja, ki se preko elektrod privedejo nazaj v telo klienta. Terapevtski učinek se ne odvija v aparatu, temveč v klientu samem.

Terapevtska nihanja povzročajo v telesu terapevtski učinek; patološka nihanja se brišejo oz. reducirajo, istočasno pa se okrepijo fiziološka nihanja.

Terapevtski programi se določajo na podlagi vsakokratnega testiranja klienta.

KRANIOSAKRALNA OBRAVNAVA

Kraniosakralna obravnava (KSO) je manualni terapevtski pristop, ki s pomočjo zelo nežnih prijemov terapevta vpliva na prostorske razmere v organizmu in s tem omogoči telesu, da z avtokorekcijskimi mehanizmi sam zopet vzpostavi pravilno delovanje. Terapevt je samo posrednik, ki omogoči, da se v pacientu odvije lasten notranji terapevtski načrt.

Kranisakralna obravnava deluje sproščujoče na celoten organizem, zato je zelo dobrodošla tehnika pri težavah, ki so povezane, na primer, s stresom, poškodbami ali hormonskimi neravnovesji:

 • bolečine v hrbtu, vratu, ramenih,
 • mravljinčenje v rokah, nogah ali drugje na telesu,
 • glavobol,
 • vrtoglavica,
 • utrujenost,
 • tesnoba,
 • nespečnost,
 • razdražljivost,
 • vročinski oblivi,
 • bruksizem (škrtanje z zobmi) in druge.

OLIGOTERAPIJA

Oligoterapija je terapija, pri kateri se uporablja elemente v sledeh (oligoelemente). Elementi v sledeh so mikrohranila. Čeprav so v telesu prisotni v zelo majhnih koncentracijah in predstavljajo manj kot 0,02% skupne telesne mase, pa imajo pomembno vlogo, saj delujejo kot katalizatorji za vse celične funkcije. Vsi elementi v sledeh delujejo na celičnem nivoju. Celice ne morejo optimalno delovati in se pravilno razmnoževati, če niso prisotni vsi potrebni elementi v sledeh. Brez njih telo ne more uporabiti nujno potrebnih vitaminov, mineralov in drugih hranil. Čeprav je njihova vsebnost v našem telesu zelo majhna, lahko pomanjkanje mineralov v sledeh povzroči huda neravnovesja na fiziološki ravni.

Oligoterapija obnavlja sposobnost delovanja celice, zvišuje celično vitalnost in omogoča telesu, da uporabi vse vitamine, minerale in druga hranila, ki so nujno potrebni za povrnitev in ohranjanje zdravja.

GEMOTERAPIJA
(derivati rastlinskih popkov in brstičev)

Gemoterapija, imenovana tudi fitoembrioterapija, je metoda bioterapevtskega dreniranja organizma s pomočjo izvlečkov brstičev in popkov različnih dreves in grmičevja.

Uporaba svežih brstov in mladih poganjkov je bistveni del gemoterapije; poleg tega, da vsebujejo vitamine, oligoelemente in minerale, brsti in mladi poganjki vsebujejo več nukleinskih kislin in rastnih hormonov kot drugi deli rastlin.

Primarna vloga te zeliščne naturopatske terapije je razstrupljanje tkiv, v katerih so se nakopičile odpadne snovi zaradi okvare izločevalnih procesov v telesu, zaradi vpliva onesnaženosti okolja, slabe prehrane in sodobnega načina življenja. Zarodna tkiva rastlin, ki vsebujejo fitohormone, se s postopkom maceracije prenesejo v pripravke za gemoterapijo. Ko jih posameznik zaužije, le-ti delujejo na organe in organske sisteme in nežno spodbujajo in pospešujejo izločanje, sintezo beljakovin, razstrupljanje in regeneracijo tkiva.

FLORITERAPIJA – BACHOVE CVETNE ESENCE

Floriterapija ali zdravljenje s cvetnimi esencami predstavlja nežen in naraven način zdravljenja, pri katerem se uporablja esence posebej izbranih in obdelanih cvetov.

V skladu s holističnim pristopom upošteva temeljno načelo, da je treba obravnavati osebnost in ne bolezni. Pomaga nam pri premagovanju negativnih čustvenih stanj, kot so:

 • strah,
 • žalost,
 • obup,
 • anksioznost,
 • občutek krivde,
 • samokritičnost,
 • ljubosumje,
 • negotovost,
 • malodušje in mnoga druga.

Esence se izbira glede na čustveno stanje, razpoloženje, temperament in osebnost posameznika. Dr. Bach je bil prepričan, da je bolezen posledica duševnega neravnovesja in da je potrebno pozdraviti dušo, da se bo lahko pozdravilo fizično telo. Cvetne esence ozdravijo naša negativna čustvena stanja, z njihovo pomočjo se nam povrne naša notranja moč, kar pripomore k okrevanju in ozdravljenju.

Osrednje vodilo terapije z Bachovimi cvetnimi esencami je enostavna uporaba in dostopnost vsem ljudem. Pomemben del zdravljenja je klientovo zavedanje, zakaj jemlje določeno esenco, saj mu to pomaga, da samega sebe bolje spozna in spremeni način razmišljanja v bolj pozitivno smer.