KAJ JE NATUROPATIJA

Naturopatija je multidisciplinaren sistem z bogato tradicijo, ki se ponaša s sposobnostjo harmoničnega povezovanja različnih znanj, raziskav in kontinuirane klinične prakse. Namen naturopatske obravnave je celosten pristop, ki pripelje človeka do globalnega zdravja in pri tem čim bolj zmanjša vnos nenaravnih zdravil. Poglavitna naloga naturopata je stremeti k zdravju in ne bolezni. Ko nastopi patologija je naloga naturopata poiskati vzrok, zaradi katerega je prišlo do patologije in nato osebi ponuditi pomoč, da začne proces samozdravljenja. Naturopat ne zdravi, temveč osvešča in spodbuja posameznika, da sprejme odgovornost za svoje telo in s tem pridobi lastno izkušnjo in energetski potencial kako s svojim telesom ravnati v prihodnje. Pri tem se uporablja sintezo različnih naravnih metod in tehnik, ki skrbijo za zdravje ljudi na ta način, da spoštujejo naravne zakone, ki nadzirajo življenje in upoštevajo odnose, ki jih ima vsak posameznik s samim seboj, ter okoljem v katerem živi.

Danes je naturopatija najbolj razširjena in sprejeta v Kanadi in ZDA, kjer je enakovredna uradni medicini. V teh dveh državah imajo naturopati medicinsko izobrazbo s specializacijo v tej smeri. Vzrok, da jo uradna medicina po večini zavrača, je pripisati predvsem znanstveno nedokazanim učinkom zdravljenja na naraven način, ki bi bile podprte s številnimi študijami. V Evropi ni v vseh državah enako disciplinirana in uradno sprejeta. Uradno so jo priznale le države Švica, Francija, Španija, Belgija, Grčija, Romunija in Nemčija.

NATUROPATSKA OBRAVNAVA

Pristop vsebuje kombinacijo različnih metod in tehnik izbranih glede na potrebo vsakega posameznika. Metode in tehnike, ki jih pri svojem delu uporabljamo so:

 • APM (Akupunkturna masaža po Penzel)
 • KST (Kranio-sakralna obravnava)
 • lepljenje kinezioloških trakov (CEPM tehnika)
 • svetovanje (ustrezne vaje, gemoderivati, oligoelementi, bachove esence…)

 

Potek naturopatske obravnave (zdravstvene težave-npr. vnetje mehurja):

 1. Temeljit pogovor in svetovanje (svetovanje za uporabo gemoderivatov, oligoelementov in bachovih esenc) (pri težavah kot je bolečina v hrbtenici, kolenu… se izvede pregled fizičnega telesa, pri čemer največkrat pogovor in svetovanje naturopatskih pripravkov ni potrebno).
 2. Manualna obravnava (izbere naturopat sam glede na potrebo posameznika).

Tema, ki ji pri naturopatski obravnavi v Hiši osteopatije posvečamo posebno pozornost je neplodnost pri ženskah. Protokol je enak NATUROPATSKI OBRAVNAVI, le da traja mogoče malo dlje časa. Prvi mesec vsak teden, nato se zmanjšuje ali pa ne, odvisno od pacienta… pri sekundarni neplodnosti pa je zelo dobro, da oseba že predhodno pozna prijeme manualnih obravnav (najpogosteje se uporablja Akupunkturno masažo po Penzel) in se v nosečnosti to nadgrajuje – oseba, ki ima sekundarno neplodnost to ve in se lahko predhodno že pripravi na to.

Težave, ki jih naturopat še obravnava so:
 • bolečine v hrbtenici in sklepih,
 • pomanjkanje energije in kronična utrujenost,
 • migrene in glavoboli,
 • težave pri katerih uradna medicina ne pozna vzroka (izvidi ne pokažejo posebnosti),
 • težave gibalnega sistema,
 • izgorelost,
 • vnetja in zatekanje,
 • ženske težave (vnetje mehurja, boleče menstruacije…),
 • moške težave (težave s prostato…),
 • fizične, čustvene in energetske motnje…

Količina potrebnih obiskov je odvisna tako od resnosti problema, kot tudi od vsakega posameznika, saj vsakdo reagira na obravnavo različno hitro.

 

Poudarek pri obravnavah temelji na ugotavljanju vzroka na čustveni in energetski ravni in temu primerno tudi ukrepanje. Grobo rečeno so lahko vzroki za nastanek patologij lahko treh vrst:

 • fizičen (npr.:se okužimo s salmonelo)
 • travmatski (npr.: nastanek policističnih jajčnikov zaradi večkratnega doživljanja zapustitve s strani očeta ali partnerja)
 • karmičen (ko ne najdemo nič od zgoraj naštetega, je vzrok patologij posredovan iz naših prejšnjih življenj)

 

OPIS METOD IN TEHNIK, KI SE UPORABLJAJO V HIŠI OSTEOPATIJE:

1. CEPM TAPING:

CEPM TAPING je obravnava pri kateri se na telesu najprej pripravi “teren”, nato pa sledi lepljenje kinezioloških trakov glede na energetsko stanje vsakega posameznika. Predpriprava “terena” vsebuje vzpostavitev energetskega pretoka po meridianih, sproščanje SI segmenta, sproščanje vretenc (tudi atlas) in številne druge prijeme, ki vodijo k dobremu psiho-fizičnemu stanju. Preko te terapije lahko delujemo tudi na organe.

2. APM (Akupunkturna masaža po Penzel):

Oče masaže je Willy Penzel. Pri njej se uporablja palčko (leseno, kovinsko,…) s katero se s potegi sledi meridianom na telesu. Njen cilj je doseči ravnovesje v energetskem pretoku, katerega so že Kitajci označili za najpomembnejši sistem v telesu. Prav zastoji v energetskem pretoku lahko vodijo do resnejših obolenj, zato ta pristop zagotavlja visoko stopnjo učinkovitosti samozdravljenja.

 

3. KST (Kranio-sakralna obravnava):

Je nežna manualna tehnika, ki s polaganjem rok kostem, likvorju, membranam… omogoči zavzeti sebi lasten ritem in prostor v telesu, ki mu pripada. Izvajalec obravnave se nežno “poglobi” v telo obravnavnega in s tem poskuša vzpostaviti možnost za boljšo komunikacijo, funkcijo in integracijo človeka na vseh nivojih telesa. Je tehnika pri kateri dotik igra največjo vlogo, s katerim izvajalec zazna kranio-sakralni ritem in ga poskuša podpreti.

 

4. SVETOVANJE:

Novodoben pristop je pozornost na psihosomatske in preventivne aspekte zdravja, v smislu globalnega dobrega počutja in ne zgolj kot odsotnost simptomov. Disfunkcije v telesu nam pokažejo, da smo skrenili iz naše prave poti in nas opozarja, da poiščemo pravi smisel NAŠEGA življenja. Posvet oz. svetovanje za dobro počutje vsebuje različne metode, ki stremijo k doseganju le tega. Pri tem vam svetujemo, katera oblika tretmaja bi vam koristila in kako si lahko sami pomagate z zdravim načinom življenja in drugimi pripravki (floriterapija, oligoterapija, gemoterapija). Vsi ti pripravki ne povzročajo stranskih učinkov.

 

5. FLORITERAPIJA temelji na jemanju cvetnih preparatov v raztopini, ki jih zaužijemo po kapljicah vsak dan pod jezikom. Gre za nežno obliko jemanja sestavljeno po meri rahločutne duše, ki trpi za mnogimi nejasnimi težavami. Implicira kompleksne interakcije, ki rezultirajo v razvoju klienta v smislu pozornosti in senzibilnosti v odnosu do čustvenih stanj in subtilnih vibracij sistema um – telo. Pri tej metodi se uporablja Bachove cvetne esence in avstralske cvetne esence.

a) BACHOVE CVETNE ESENCE:

Bachove cvetne esence je razvil zdravnik in homeopat dr. Edward Bach v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Raziskoval in določil 38 je osnovnih čustvenih stanj, katere je razdelil v sedem skupin:

 • strah in bojazljivost
 • ravnodušnost do okolice
 • osamljenost
 • negotovost
 • malodušje in obup
 • pretirana skrb za druge
 • dovzetnost za vplive drugih

Vsako čustveno stanje pripada eni Bachovi cvetni esenci. Izdelal jih je iz divjih rastlin in žive vode (studenčnica). Razvil je tudi posebno mešanico petih cvetnih esenc, katera je univerzalna in se jo lahko uporablja pri vseh disfunkcijah. Ta esenca se imenuje Rescue Remedy.

 

b) AVSTRALSKE CVETNE ESENCE:

S spoznanjem, da se lahko z energetsko vibracijo esence vpliva na zavest, fizične motnje… ljudi, živali in rastlin, katero je prvi odkril dr. Edward Bach, so se začele številne nove raziskave na tem področju. Med drugim so se razvile avstralske cvetne esence, katerih izvor je v divjem avstralskem Bushu. Razvil jih je Ian White, pri katerih je izbiral rastline avtohtone za to območje. Te esence so ene najmočnejših cvetnih esenc na svetu. Moč jim pripisuje stara energija avstralske pokrajine, porasla z mogočnimi divjimi rastlinami.

Odlikuje jih izjemno hitro delovanje, ki je podobno učinku meditacije. V primeru, da jih oseba jemlje dlje časa pride do spoznanja višjega jaza in v njenem življenju zavlada harmonija ljubezni, sreče, poguma, vere… pri tem pa se negativni vzorci osebe razblinijo.

Avstralskih cvetnih esenc je veliko več (69) kot Bachovih cvetnih esenc. Poleg tega so na voljo tudi že pripravljene mešanice za določene težave: Emergency, Sexuality, Trvel, Adol, Relationship, Equilibrio donna… Mešanica Emergency je ekvivalentna Bachovi esenci Rescue Remedy.

 

6. OLIGOTERAPIJA temelji na jemanju oligoelementov, ki jih zaužijemo dnevno pod jezikom. Oligoelementi so prisotni v vseh tkivih organizma in so za naš organizem esencialni minerali. Njihova koncentracija mora biti relativno konstantna. Odstopanja lahko vodijo do različnih disfunkcij. Jemanje le teh daje telesu energijo, da lahko opravlja različne reakcije, pomembne za naš organizem.

7. GEMOTERAPIJA temelji na jemanju gemoderivatov. Je veja fitoterapije, pri kateri se za obravnavo različnih disfunkcij telesa uporablja glicerične preparate narejene iz mladih delov rastlin: novi poganki, popki, lubje mladih vej, mlade korenine, semena in mačice. Do takrat se je uporabljalo rastlinske preparate narejene izključno iz zrelih (starih) delov rastlin. Namen izdelave gemoderivatov iz mladih delov rastlin je pridobitev določenih aktivnih principov, ki jih pri odrasli rastlini ni mogoče najti. V času, ko se rastlina razvija potrebuje največ energije, zato je to čas ko ima rastlina največji energetski potencial. S tem, ko se izdela preparat (gemoderivat) iz mladih delov rastline, se v raztopino prenese največja možna energija rastline. Zato imajo gemoderivati večji učinek, kot ga imajo tinkture. Tinkture delujejo bolj agresivno in simptomatsko, medtem ko gemoderivati delujejo holistično in z visokim energetskim potencialom.