Dr. Edward Bach, angleški zdravnik iz Walesa, je po mnogih letih raziskovanj dognal, da naše fizično zdravje zavisi od našega načina razmišljanja in čustvovanja. Zdravi smo, ko živimo v harmoniji, ko razmišljamo pozitivno, konstruktivno, veselo. Naše misli nam dajejo moč nad našim telesom.

Dr. Bach je deloval v prvi polovici 20. stoletja kot zdravnik družinske medicine, bakteriolog in homeopat. Prelomna je bila njegova ugotovitev, da so vsi pacienti, ki so imeli enake čustvene težave, potrebovali isto homeopatsko zdravilo, ne glede na vrsto njihove fizične bolezni. To je potrdilo njegovo domnevo, da fizična bolezen nima fiziološkega izvora, temveč duševnega. Zdraviti je potrebno osebo in ne bolezni.

Dr. Bach je opredelil 38 osnovnih negativnih čustvenih stanj, ki jih je razdelil v sedem skupin: strah, negotovost, nezanimanje za sedanjost, osamljenost, dovzetnost za vplive drugih, malodušje in obup ter pretirana skrb za druge. Verjel je, da v naravi obstajajo zdravila za ta čustvena stanja, in sicer v obliki dreves in cvetov. Intuitivno je našel zdravilne rastline za vseh 38 čustvenih stanj. Za pripravo esenc je uporabil samo cvetove, ker rastejo nad zemljo, na soncu in zraku, in imajo v svojem središču seme, zasnovo novega življenja rastline.

Cilj floriterapije je, da ponovno vzpostavi harmonijo telesa in duha, deluje pa na mentalnem, fizičnem in duhovnem nivoju. Cvetne esence s svojimi vibracijami oz. energijo spodbujajo vitalno moč osebe oziroma sposobnost samozdravljenja. Obravnava s floriterapijo predstavlja vstop v dinamičen proces, razmislek o vsem, kar v našem življenju ne deluje. Iskanje prave cvetne esence predstavlja pogled navznoter, spoznavanje samega sebe. Cvetne esence delujejo zelo subtilno in harmonizirajo celotno osebnost.