Oligoterapija izboljša metabolizem in razstrupljanje organizma. V terapiji se uporablja raztopino elementov v sledeh z namenom, da se izboljša encimsko delovanje. Oligoterapija se zelo dobro kombinira z drugimi komplementarnimi tehnikami, predvsem z gemoterapijo in homeopatijo, s čimer se poveča njihova učinkovitost in skrajša čas, ki je potreben za ponovno vzpostavitev homeostaze. Oligoterapija izboljša pretok življenjsko pomembnih ionov v celico in iz nje. Elementi v sledeh so ionizirani – vsebujejo električni naboj. Ionizacija omogoči hiter prehod preko celične membrane v notranjost celice, kjer se ion veže na ustrezni receptor, tako da celica sprejme natanko tisti mineral, ki ga potrebuje.

Pri oligoterapiji se elemente v sledeh nerazredčene nakaplja direktno pod jezik, pri čemer se takoj absorbirajo v krvni obtok. Minerale v sledeh se izbira glede na simptomatiko in psihofiziološko konstitucijo osebe.

Oče oligoterapije Jacques Ménétrier je opredelil štiri organske osnove, ki so povezane s posameznimi elementi v sledeh. Te osnove je imenoval diateze. Diatezo lahko opredelimo kot celostno anamnezo osebe s skupnim načinom reagiranja v času in prostoru. Diateze ustrezajo določenim telesnim značilnostim, ki jih opredeljujejo fizične, čustvene in intelektualne značilnosti posameznika. Poznamo štiri osnovne diateze, peta diateza pa je stanje, ki se pojavi v času dolgotrajnega stresa in neravnovesja. Posameznik ima lahko karakteristike vseh štirih diatez, vendar je vedno ena dominantna.

  1. Prva diateza je alergična ali artritična. Osebe s prvo diatezo so nagnjene pretežno k težavam alergijskega izvora. Oligoelement oziroma katalizator prve diateze je mangan (Mn).
  2. Druga diateza je hipostenična ali artrotuberkularna. Pri osebah druge diateze se pojavljajo težave zaradi splošnega pomanjkanja odpornosti, predvsem na področju dihal, prebavil in sečil. Katalizator druge diateze je mangan-baker (Mn-Cu).
  3. Tretja diateza je distonična ali nevroartritična. Pri osebah tretje diateze prevladujejo težave, vezane na psihična stanja ter težave na področju sečil in rodil. Katalizator tretje diateze je mangan-kobalt (Mn-Co).
  4. Četrta diateza je anergična. Za osebe četrte diateze je značilno, da imajo malo energije in počasen metabolizem. Katalizator četrte diateze je baker-zlato-srebro (Cu-Au-Ag).
  5. Peta diateza je diateza, v katero preidejo vse osebe v stanju neravnovesja, neprilagojenosti. To ni prava diateza, saj ne opredeljuje psihofizioloških značilnosti posameznika, temveč izraža učinke dolgotrajnega stresnega vpliva na regulacijske mehanizme organizma. Katalizator pete diateze je cink-baker (Zn-Cu) za težave na osi hipotalamus-hipofiza-skorja nadledvične žleze/spolne žleze (urološke ali ginekološke težave), oziroma cink-nikelj-kobalt (Zn-Ni-Co) za težave na osi hipotalamus-pankreas (težave, povezane z metabolizmom).