Kaj je manualna terapija?

V širšem pomenu besede je manualna terapija vsaka terapija, ki se izvaja z rokami.

 

Je del tradicionalne medicine, korenine pa izvirajo iz osteopatije. Terapevtovo delo zajema natančno poznavanje anatomije in fiziologije, biomehanike telesa ter patologije. Glede na vrsto in obseg težave, se v terapiji poslužuje nabora različnih manualnih (ročnih) tehnik, ki so razmeroma neboleče, specifične in varne.

 

Ročne tehnike kot ena najstarejših oblik lajšanja bolečine in funkcionalnih motenj so zelo priljubljene in so prisotne v vseh kulturah.

 

V Sloveniji se poučuje kot samostojen študij na Akademiji za manualno terapijo od leta 2013, zaradi ukinjanja zakona o zdravilstvu, stroka še ne uživa primernega  ugleda.

Na kaj se osredotoča manualna terapija?

Manualna terapija deluje na živčno-mišično-skeletni sistem z  namenom odpraviti njegovo zmanjšano funkcijo in na bolečine ter poškodbe.

 

Današnji življenjski stil, delovno okolje, daljše obremenitvene situacije, nepravilna drža, poškodbe ter degenerativni procesi vplivajo na telo tako, da vzpostavi določene kompenzacijske vzorce gibanja, ki pa rušijo prerazporeditev sil in povzročijo bolečino in strukturalne disfunkcije.

Telo in telesni procesi so zelo kompleksni in povezani zato je pomembno izhodišče manualne terapije, da telo obravnava holistično, celostno. Vedno upošteva soodvisnost segmentov z zmanjšano funkcijo in telesno držo.

 

Osredotoča se na telesne strukture (mišice, sklepe, ovojnice, živčni sistem, limfni sistem), upošteva odnose med njimi in s tehnikami na mehkih tkivih, znotrajsklepnimi in mobilizacijskimi tehnikami posledično povrne funkcijo prizadetemu področju. Namen je zmanjšati bolečino, mišično napetost ter otekline, povečati gibljivost sklepov, mišično moč in doseči izboljšanje počutja.

 

S tem pa vpliva na postavitev in orientacijo telesa v prostoru. Spodbuja telo, da se vrne v bolj naravno držo, kar je za telo manj obremenjujoče. Stremi k ravnovesju, harmoniji telesa.

 

Terapija vključuje pregled, postavljanje diagnoze s prognozo, izvajanje terapije in svetovanje. Izvedemo anamnezo ter strukturalno funkcionalno diagnostiko (palpacija, funkcionalni testi, ortopedski testi, nevrološki testi) s katero pregledamo, preverimo stanje in ocenimo patologijo bolečega segmenta. Na podlagi zbranih informacij postavimo diagnozo in se odločimo za potek terapije.

 

Število terapij se individualno prilagaja glede na zdravstveno stanje in zahtevnost težave.

Pri čem manualna terapija najbolj pomaga?

Manualna terapija je učinkovita pri vrsti težav, med njimi so:

 • težave s hrbtenico,
 • težave s sklepi,
 • težave z gibljivostjo,
 • težave z glavo in vratom,
 • išias, vnetje živcev,
 • športne poškodbe,
 • revma,
 • motnje prebavnega trakta,
 • migrena, glavobol,
 • nespečnost,
 • depresija, nevroza, stres,
 • idr.
Tehnike:
 • Miofascialne tehnike
 • Artikulacijske tehnike
 • Manualna limfna drenaža
 • NST-nevrostrukturna integracijska tehnika
 • Nevromišično pozicioniranje
 • Harmonične tehnike
 • Manipulacija fascije
 • Mišično energetske tehnike
Miofascialne tehnike

Pri opravljanju terapije se osredotočimo na mišično-vezivni sistem telesa. Sprostimo prenapete mišice in pomagamo pri raztezanju skrajšanih kit in mišic. Cilj miofascialnih tehnik je zmanjšati bolečino in normalizirati mehka tkiva.

Nevromišično pozicioniranje

Je metoda ocene in terapije celotnega telesa z uporabo občutljivih točk in položaja največjega udobja, da bi se odpravila s tem povezana disfunkcija. Rezultat terapij je zmanjšanje mišične napetosti, zmanjšanje fascialne napetosti, izboljšanje gibljivosti sklepov, povečanje krvnega obtoka, zmanjšanje bolečine, povečanje moči ipd.

Manualna limfna drenaža

Metoda stimuliranja limfnega obtoka, ki je poleg krvnega obtoka, najpomembnejši transportni sistem v telesu. Njen namen je čiščenje telesa, odstranjevanje odpadnih snovi iz telesa, pospeševanje limfnega pretoka in s tem manjšanje oteklin. Vpliva pa tudi na mišični, živčni ter imunski sistem.

Harmonične tehnike

Gre za nabor ročnih tehnik, ki vključujejo nežno zibanje različnih telesnih mas. Učinek imajo na zmanjševanje bolečine , povečevanje proprioceptivne stimulacije, reparativne procese po poškodbi tkiva, dinamiko tekočin (krvi, limfe, zunajcelične in sinovialne tekočine), zmanjšanje motoričnega tonusa, sprostitev tkiv,…

Artikulacijske tehnike

Gre za skupino tehnik, pri katerih terapevt izvaja pasivne premike sklepnih površin z namenom zmanjšanja bolečine in izboljšanja gibljivosti v sklepih. Prav tako jo uporabljamo za korekcijo položaja sklepov in tako vplivamo na samo držo telesa.

Mišično energetske tehnike

Spadajo pod manipulativne tehnike, pri katerih so pacientove mišice aktivno uporabljene na zahtevo in sicer iz natančno nadzorovanega položaja in proti različno dovajani nasprotni sili. Tehnika se lahko uporabi za ponovno vzpostavitev normalnega mišičnega tonusa ali za izboljšanje mehanike sklepov.

Manipulacija fascije

Vplivamo na globoko fascijo in viskoznost ekstracelularnega matriksa (hialuronska kislina). Med manipulacijo pride do lokalnega vnetja. Ti vnetni procesi spremenijo viskoznost ekstracelularnega mariksa tako, da postane bolj tekoč. Posledično pride do drsenja plasti v globoki fasciji in bolj koordiniranega gibanja, zmanjšanja bolečine in povečanja propriocepcije.

NST – nevrostrukturalna integracijska tehnika

Predstavlja manualno tehniko, pri kateri uporabljamo zelo nežne, toda specifične in natančne gibe čez mehka tkiva na določenih delih telesa (mišice, kite in točke), s čimer izboljšamo energetski pretok in sprožimo vibracije med te strukture. Aktivirajo se mehanizmi za samozdravljenje, samopomoč in tako spravljajo v ravnotežje celo telo. Gre za posodobljeno in nadgrajeno različico Bownove tehnike.