Astma

Poln vdih ni mogoč brez polnega izdiha!

 

V svetu astma povzroča preglavice več kot 300 milijonom ljudi, domneva pa se, da je število precej podcenjeno. Za Slovenijo sicer ni točnih podatkov, vendar je delež verjetno primerljiv z ostalimi evropskimi državami, kjer približno 5-10% prebivalstva boleha za astmo.

 

Astma je kronična vnetna bolezen, ki jo zaznamuje preobčutljivost dihalnih poti na določene dražljaje, kar vodi v reverzibilno zoženje bronhijev. Napade lahko sproži veliko dejavnikov, med drugimi kajenje, sprememba klime, onesnaženost zraka, kemikalije, hišni ljubljenčki, prah. Astma spada med obstruktivne bolezni dihal, kar pomeni, da astmatiki dobršnega dela zraka pri izdihu niso zmožni izdihniti iz pljuč. Zelo pogosta je pri otrocih. V hujši obliki lahko zaradi izostanka otroka v šoli močno vpliva na njegov socialni razvoj ter uspešnost v šoli. Omeniti gre tudi finančne posledice astme, ki zaradi bolniške odsotnosti vpliva na starše, podjetja in zdravstveno blagajno.

Znaki in simptomi:
  • zadihanost, težko dihanje
  • piskanje ob dihanju
  • sprva neproduktiven kašelj, ki sčasoma postane produktiven z izločanjem sluzi
  • tesnoba v prsnem košu
Osteopatski pristop:

Pri ljudeh, ki bolehajo za kronično astmo pride do močne zakrčenosti in izmučenosti dihalnih mišic. Med njimi je vsekakor najpomembnejša trebušna prepona (diafragma), sledijo pa ji medrebrne (m. intercostales externi/interni/intimi) in podrebrne mišice (m. subcostalis), skalenske mišice (m. scalene), mišica obračalka glave (m. sternocleidomastoid), prsni mišici (pectoralis major, minor), sprednja nazobčana mišica (serratus anterior), zanemariti pa ne smemo niti trebušnih mišic (rectus abdominis, transverse thoracis), ki pri dihanju stabilizirajo prsni koš.

 

Osteopatski pristop se razlikuje glede na trenutno stanje astmatika, kar pomeni, da je med napadom potrebno delovati bolj pomirjevalno oz. inhibitorno, kot v obdobju mirovanja. Osteopat se osredotoča na optimizacijo funkcij omenjenih dihalnih mišic, povečanje gibljivosti sklepov prsne hrbtenice, sklepov med vretenci in rebri, gibanje ključnice in prsnice. Prav tako preveri stanje in po potrebi obravnava tudi vratna vretenca (C3-C5), ki oživčujejo trebušno prepono, zgornja prsna vretenca (T1-T6) ter živec klatež (n. vagus), ki tvorijo vegetativno oživčenje pljuč odgovorno za krčenje dihalnih poti. Sproščanje zakrčenih predelov mediastinuma (medpljučje), lobanje in celotnega prsnega predela pomaga pri odstranjevanju sluzi, limfe in venske krvi, in na ta način zmanjša zastoj tekočin v telesu, ki je značilna za astmatike. Osteopat je pri astmatikih pozoren tudi na sproščanje fascije vratnega in prsnega predela.

 

Obisk pri osteopatu ni nadomestilo za konvencionalno zdravljenje!

 

Reference:

Medina Vasconcelos Lago, R. et al., 2015. Effect of osteopathic maneuvers in the treatment of asthma: review of literature. Manual Therapy, Posturology & Rehabilitation Journal, 13.

 

Parsons, J. and Marcer, N. (2006) Osteopathy: Models for Diagnosis, Treatment and Practice. London, Elsevier Churchill Livingstone 271-274.

 

Rowane, W. A. in Rowane, M. P., 1999. Osteopathic approach to asthma. The Journal of the American Osteopathic Association, 99 (5): 259-264.

 

 

Avtor: Nejc Mikič