Otitis media – vnetje srednjega ušesa

Ali vaš malček udarja z glavo ob steno ali se vleče za uho? Kot druga najpogostejša otroška bolezen je vnetje srednjega ušesa ne le izredno nadležna in boleča za malčka temveč tudi veliko breme za starše.

Vnetje srednjega ušesa se pojavi kar pri dveh od treh otrok vsaj enkrat v obdobju pred tretjim letom starosti. Je precej pogostejša pri otrocih, saj imajo še nerazvit mehanizem za drenažo srednjega ušesa. Evstahijeva cev, ki povezuje srednje uho z nosno-ustno votlino in služi čiščenju sluzi iz srednjega ušesa, je pri otrocih krajša kot pri odraslih, poleg tega pa je tudi v bolj vodoravnem položaju. To omogoča, da se okužba zgornjih dihal lažje razširi iz nosne votline proti srednjemu ušesu. Pogosta komplikacija vnetja je zatekanje srednjega ušesa in z njim povezano pretrganje bobniča. Vnetje se pogosto ponovi, najpogosteje v zimskem času.

 

Znaki in simptomi:
  • bolečina v predelu ušes (včasih tako neznosna, da otrok začne udarjati z glavo v zid)
  • izcedek iz ušesa
  • zmanjšane reakcije na zvoke, začasno poslabšanje oz. izguba sluha
  • izguba ravnotežja
  • občutek polnosti v ušesu
  • vročina
  • slabost
Osteopatski pristop:

Številne znanstvene raziskave so potrdile uspešnost osteopatske obravnave otrok z vnetjem srednjega ušesa. Izsledki raziskav kažejo, da otroci, ki so bili deležni osteopatske terapije okrevajo hitreje, potrebujejo manj antibiotikov, imajo občutno manjšo možnost ponovitve vnetja srednjega ušesa ter zmanjšano verjetnost, da bo potreben operativen poseg. Osteopatska obravnava sodi med najvarnejše oblike zdravljenja in nima škodljivih stranskih učinkov.

 

Osteopatov pristop je celovit zato se ne osredotoča zgolj na uho ter simptome bolezni, temveč s svojim celostnim pristopom vrača telesu sposobnost, da se ozdravi samo. S svojim nežnim dotikom osteopat pomaga telesu izboljšati dihalne funkcije ter na ta način prispeva k izločanju sluzi iz telesa. Z obravnavo glave, ušesa, nosne in ustne votline, čeljusti z žvečnimi mišicami in predela vratu, osteopat pripomore k odpravi neravnovesij in napetosti v membranah, ki obdajajo centralni živčni sistem, sprosti trdno ustno nebo, pospeši drenažo limfe ter venske krvi in vrača normalen ritem telesnim strukturam. Ravnovesje v omenjenih strukturah vrača pretočnost telesnih tekočin in občutno izboljša splošno počutje.

 

Osteopatska obravnava ni nadomestilo za konvencionalno zdravljenje!

Reference:

Degenhardt, B. F., Kuchera, M. L., 2006. Osteopathic evaluation and manipulative treatment in reducing the morbidity of otitis media: a pilot study. J Am Osteopath Assoc. 106 (6): 327-334.

 

Mills, M. V., Henley, C. E., Barnes, L. L., Carreiro, J. E., Degenhardt, B. F., 2003. The use of osteopathic manipulative treatment as adjuvant therapy in children with recurrent acute otitis media. Arch Pediatr Adolesc Med., 157 (9): 861-866.

 

Steele, K. M., Carreiro, J. E., Viola, J. H., Conte, J. A. in Ridpath, L. C., 2014. Effect of Osteopathic Manipulative Treatment on Middle Ear Effusion Following Acute Otitis

Media in Young Children: A Pilot Study. J Am Osteopath Assoc., 114 (6): 436-447.

 

 

Avtor: Nejc Mikič